Wat wil je worden als je groot bent

Het antwoord op de vraag “Wat wil je later worden?” is in ons volwassen leven nog altijd heel actueel is, zelfs al hebben we voor een totaal ander beroep gekozen. De essentie van wat we wilden is nog altijd hetzelfde. Weet jij nog wat die essentie was?

De vraag en het antwoord

Ongeacht of wij als kind antwoordden dat we brandweerman, politieagent, verpleegster, kleuterjuffrouw of dokter wilden worden: in essentie wilden we allemaal hetzelfde: dat doen wat ons gelukkig maakt.

Naarmate wij ouder werden, veranderden de meesten onder ons van mening. In plaats van dokter willen we chirurg worden; in plaats van politieagent kiezen we voor een opleiding tot advocaat. Sommigen kiezen zelfs iets totaal anders (ikzelf wou dierenarts worden en volgde uiteindelijk een ingenieursopleiding).

In die verschuiving van onze keuze worden we niet een klein beetje beïnvloed door onze ouders en door onze maatschappij… we leren geleidelijk dat dergelijke jobs meer zekerheid bieden, een hoger loon geven, ons hoger op de sociale ladder brengen, … kortom ons een grotere kans op succes bieden…

Maar wat is dat nu: Succes hebben?

Wat is succes

Is dat: een hoge functie hebben in een groot bedrijf? Een eigen zaak hebben? Topvoetballer zijn? Veel geld verdienen? 3 keer per jaar op vakantie gaan? Of zelfs 6 keer? Een luxueuze auto hebben? Een huis hebben met 6 slaapkamers, evenveel badkamers, een grote tuin met zwembad en een tuinman en poetsvrouw om het allemaal te onderhouden? Is dat een filmster zijn en films opnemen op de meest exotische locaties?

Volgens mij moet je om het antwoord te vinden op de vraag “Wat is dat nu: Succes hebben?” een andere positie innemen dan degene waar wij elke dag in staan. Wij staan in het nu en kijken vooruit, naar de toekomst. Voor velen is vanuit dat zichtveld gekeken de opsomming in de vorige paragraaf al een goed begin van een beschrijving van een succesvol leven…

Spring nu echter eens naar de toekomst en beeld je in dat je op de vooravond van je heengaan terugblikt op je leven. Beeld je eens in dat je al die dingen die ik daarnet opsomde had… Was je leven dan een succes?

Ja?

Stel dat ik je vergeten te zeggen had, dat je naast al die dingen ook nog het volgende had: levenslange gezondheidsproblemen, relaties die keer op keer stukliepen, torenhoge schulden, weinig echte vrienden, je leeft alleen in dat grote huis en gaat telkens alleen op vakantie, je plaats op je werk is naadloos overgenomen door je opvolger.

Is je antwoord op de vraag “Was je leven een succes?” nog steeds ja met deze toevoegingen?

 

Omruiling

Laat nu eens al die eerst opgesomde dingen weg en beeld je eens in (nog steeds kijkend vanuit je sterfbed) dat je terugblikt op een leven waarin je levenslang in goede gezondheid verkeerde, je een prachtige partnerrelatie gehad hebt en fantastische kinderen hebt, je een heel leven financieel zorgeloos kon leven en schuldenvrij bent, je omringd werd door heel veel mensen die je tot op de dag van vandaag een warm hart toedragen. En velen van hen kan je zelfs echte vrienden noemen. Je bent altijd in goed gezelschap geweest en hebt samen met je dierbaren een stuk van de wereld kunnen ontdekken. Je hebt de wereld zelfs voor een stuk een betere plek gemaakt.

Wat zou je dan antwoorden op de vraag “Was je leven een succes?”.

Het zou me niet verbazen dat je nu, ondanks dat er een hoop “begeerlijke” zaken niet meer waren, toch “Ja” antwoordt…

 

Where is this leading?

Waar wil ik nu met dit verhaal naar toe?

Naar het volgens mij echte onderliggende antwoord op de vraag die we onze kinderen stellen: “Wat wil je worden als je groot bent?”. In essentie is hun antwoord altijd hetzelfde: “Gelukkig zijn!” Of ze nu brandweerman, dierenarts of verpleegster willen worden: ze willen dat doen omdat dat hen gelukkig zou maken. Ze willen een leven leiden waarin ze anderen helpen om gelukkig te zijn.

Geleidelijk aan komen we echter op een dwaalspoor terecht en denken dat een dikbetaalde job, een groot huis, dure vakantie, de nieuwste smartphone ons gelukkig gaat maken… en daar gaan we dan naar op zoek… En al zijn we in de ogen van onze maatschappij succesvol, dat wil nog niet persé zeggen dat we dat ook zijn…

 

Geheugensteuntje

Versta me niet verkeerd: ik ga nu niet beweren dat we al onze ambities moeten opzij zetten, de boel de boel moeten laten en maar een beetje gaan chillen met onze vrienden.

Er is niks mis met een top-manager of –voetballer zijn. Een groot huis hebben is prima. En de wereld kunnen rondreizen wens ik iedereen die dat wil toe.

Hou bij alles wat je doet alleen goed voor ogen dat je eigenlijk in essentie alleen maar gelukkig wil zijn. Als je op je sterfbed kan zeggen “Ik sterf gelukkig.”, dan was je leven volgens mij een succes. Als je daarbij nog een verschil hebt kunnen maken in het leven van anderen en een bijdrage hebt kunnen leveren aan hun geluk, dan laat je nog iets waardevols achter ook.

 

Wat wil ik later worden als ik groot ben

Ikzelf? Als ik groot ben, wil ik een trainer/mentor worden. Ik wil een man zijn die succesvol is door bij te dragen aan het succes van anderen. Die geluk vindt door bij te dragen aan het geluk van anderen. En die daardoor de wereld toch op zijn minst een klein beetje een betere plek maakt.

Daarom doe ik wat ik doe.

 

En jij?

En jij? Waarom doe jij wat jij doet? Breng het in herinnering en maak het tastbaar door het hieronder in een commentaar te delen. Pas als je het benoemt kan het realiteit beginnen worden.

 

Committed to your Success

Gert Govers

Gert Govers

Committed to your success

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter