Pas op voor laagvliegers

Het verhaal van Icarus wordt vaak gebruikt om te waarschuwen voor hoogmoed. We vergeten echter dat dit verhaal twee kanten had. Het grote gevaar zit hem dan ook in die andere waarschuwing die Icarus kreeg!

Het verhaal

Icarus is een figuur uit de Griekse mythologie, bekend van de vliegtocht samen met zijn vader Daedalus. Omdat Icarus en Daedalus door koning Minos gevangen worden gehouden op Kreta, bedenkt Daedalus een manier om te ontsnappen: hij bouwt vleugels van een houten raamwerk, bezet met veren in een boog vastgezet met was. Omdat de was kan smelten, waarschuwt Daedalus Icarus om niet te hoog en dicht bij de zon te vliegen, maar ook niet te laag, omdat de vleugels te zwaar zouden worden van het zeewater. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos; hij vliegt te hoog zodat de was toch smelt en hij stort neer in de Egeïsche Zee.

Het verhaal van Icarus is typerend voor het thema dat een persoon afgestraft voor zijn eigen hoogmoed of overdreven zelfvertrouwen.

De focus licht altijd op de hoogmoed

Als er naar het verhaal van Icarus verwezen wordt, wordt dat altijd gedaan over het gedeelte van de hoogmoed, gevolgd door de fatale val. Icarus werd overenthousiast door zijn vermogen om te vliegen, vliegt te hoog, te dicht bij de zon en vervolgens verliest hij zijn vleugels en stort neer. De moraal van het verhaal: Blijf maar laag vliegen. Blijf maar bescheiden. Steek je hoofd maar niet boven het maaiveld, want je zou wel eens klappen kunnen krijgen. Doe maar normaal. En zo kan je allicht nog wel een paar (goed bedoelde?) waarschuwingen bedenken. Waarschuwingen die we als kind kregen, maar die we als volwassene ook nog vaak krijgen. Of zelfs tegen onszelf gebruiken.

Maar dat andere gevaar dan

Er was nog een waarschuwing die Daedalus aan Icarus gaf: Vlieg ook niet te laag! Want dan stort je ook neer! Volgens mij zit daar een groter gevaar. Velen van ons houden zich in. Houden zich gedeisd. Offeren zich misschien zelfs volledig op voor een ander (al is het maar door zich te barsten te werken voor een baas). Maar hoe zit het dan met hun eigen potentieel? Met hun eigen succes? We waarschuwen mensen voor de risico’s van burn-out (te hoog vliegen), maar hoe zit het dan met bore-out (te laag vliegen)?

De gevaarlijke comfort-zone

Dat wat we gewoon zijn. Dat wat we weten dat we “goed” kunnen (volgens wiens standaarden?). Dat wat we altijd al gedaan hebben. Dat wat veilig is. Het is de zone van “laag vliegen”. En buiten die comfort-zone treden is beangstigend. Groei zit echter buiten die zone! Toegegeven, binnen de comfort-zone is er ook een zekere mate van groei mogelijk. Ware, sprongsgewijze groei zit hem steeds echter buiten je comfort-zone!

De link met die andere fout in onze opvoeding

In mijn vorige blog (“Het tegengestelde van succes”) had ik het er al over hoe onze opvoeding ons afkerig maakt van “fouten”. Onze nek uitsteken. Ons groot maken. Grote ambitieuze doelen nasteven. Hoog (proberen te) vliegen. Het wordt niet alleen gezien als hoogmoed en vaak zelfs al bij voorbaat afgestraft door onze omgeving. Het maakt ook nog eens dat de kans op fouten of zelfs sabotage-daden toeneemt. Dus laten we het maar en spelen we het maar op veilig. We vliegen laag. We vervullen ons potentieel niet. En pas sinds enkele jaren wordt het duidelijk hoeveel mensen daarop crashen (bore-out)

Het minder bekende risico van doelen

Van doelen wordt wel eens gezegd dat je ze S.M.A.R.T. dient te stellen (Specifiek-Meetbaar-Achievable (haalbaar), Relevant en Tijdsgebonden). In mijn optiek onzin. Er zijn betere manieren om dat te doen (meer daarover in het artikel “10 principes die de basis vormen voor je succes”). Wat je nu alvast kunt onthouden is de volgende uitspraak van Michelangelo: “Het grootste gevaar is niet dat we onze doelen te hoog stellen en niet halen, maar te laag stellen en wél halen.”

Zelfevaluatie

Ga voor jezelf eens na:

  • Stel jij je doelen te hoog? Of stel je ze eerder veilig laag? Of misschien stel je zelfs helemaal geen doelen?
  • Durf jij hoog te mikken? Of denk je dan meteen “Hola, rustig, niet te verwaand worden!” ?
  • Laat je je tegenhouden door wat anderen (zouden kunnen) denken? Of ga jij gewoon je eigen weg?
  • Blijf je vooral in je comfort-zone? Of probeer je regelmatig je grenzen te verleggen?

Tijd voor actie?

Waar wijzen je antwoorden vooral op? Dat je hoog vliegt? Of eerder dat je laag vliegt?

Als je antwoorden wijzen op “Hoog vliegen”, dan ben ik vooral geneigd te zeggen: doe zo verder: vervul je potentieel! Bewaak uiteraard je grenzen (je wil een burn-out voor blijven) en doe alles wat je doet respectvol en integer, maar ga ervoor!

Als je antwoorden wijzen op “Laag vliegen”, dan is de vraag die ik voor je heb: “Is dit wat je wil blijven doen?”. Is je antwoord “Ja”, dan is dat uiteraard helemaal OK. Is je antwoord echter “Nee”, dan lees ik graag in de commentaren wat jij voortaan anders gaat doen. En ik kijk er naar uit later van je te horen hoe het je vergaan is!

 

Committed to your Success
Gert Govers

PS: Deel je kennis en deel dit artikel met je netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat de mensen in jouw netwerk hiervan ook kunnen profiteren! Jouw bijdrage aan hun succes zal ongetwijfeld bijdragen aan jouw succes!

PS2: Heb je graag een duwtje in de rug om hoger te gaan vliegen. Kom dan naar de Life Bootcamp Training of de Business Boostcamp Training. Twee trainingen waarin je zal geprikkeld worden om je potentieel te vervullen. En vooral: de nodige concrete handvaten aangereikt krijgt om dat ook daadwerkelijk te doen. Schrijf nu in, er zijn nog plaatsen vrij!

Helena Piepers

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter