Lach eens naar iemand heel speciaal

Oprecht lachen voelt goed, dat weten we allemaal. De meesten weten ook dat lachen letterlijk gezond is. Met wat geluk zien wij veel mensen rond ons lachen en zien anderen ons veel lachen. Maar ziet die ene speciale persoon jou wel eens lachen?

Over hormonen

Lachen heeft een heilzame werking op ons lichaam. Een van de hormonen die in ons brein vrij komen als we lachen is serotonine. Serotonine wordt ook wel eens het feel-good hormoon genoemd. Het heeft een aantal heilzame werkingen op ons lichaam heb ik me laten vertellen. Blijkbaar is een van de effecten dat ons brein sneller nieuwe verbindingen maakt. Dat we dus sneller leren. Als we lachen ontspannen we en gaat het allemaal een beetje gemakkelijker. Als we lachen en ons goed voelen zijn we beter in staat de ander te zien en te horen. Dat zijn enkele van de vele redenen dat ik in alles wat ik doe (trainingen, coachings of zelfs een zakelijke vergadering) zorg dat mensen lachen en zich goed voelen. Mensen leren sneller en de resultaten die we bereiken zijn gewoon veel beter.

Over sociaal gedrag

Lachen staat gelijk aan plezier. En plezier willen we allemaal. Zijn we bv. op café en zien we een groep mensen die oprecht plezier aan het maken zijn (niet van dat “over-the-top” geforceerd “uitgangsplezier” dat je soms ook wel eens ziet), dan trekt dat ons aan. Het boeit ons. We ervaren een verlangen om dat ook te hebben. Als die groep mensen bevat die we kennen gaan we er allicht op af. En is het je al opgevallen dat we op weg er naar toe zelf al beginnen te lachen. Lachen stimuleert lachen.

Het beïnvloedt onze perceptie van tijd

Allicht is het je al opgevallen dat je, eens je in zo’n plezier-sfeer zit, alle besef van tijd verliest. Je bent bv. onder vrienden en de ene lachbui na de andere volgt zich op. Iedereen voelt zich goed, iedereen lacht met iedereen. Je kijkt op een bepaald moment op je klok en schrikt. “Wat? Al zo laat? Nee, dat kan niet! We zijn pas hier!”. De tijd is gewoon omgevlogen. Een schril contrast met die saaie kleurloze momenten dat je ergens uren lijkt te zijn, op je klok kijkt en tot je afschuw vaststelt dat je er nog maar 10 minuten bent en nog heeeeel lang te gaan hebt.

Lachen werkt aanstekelijk

Je zou de eerste niet zijn die een ander ziet lachen en spontaan ook begint te lachen. Misschien heb je het wel aan de hand gehad dat een ander de slappe lach kreeg en voor je er erg in had, was je zelf ook vertrokken. En de mate van dat aanstekelijke en de duurtijd van die slappe lach hebben vaak zelf totaal geen verband met de “grappigheid” van de aanleiding. Mensen kunnen haast letterlijk in ademnood komen van het collectief lachen en zich amper bewust zijn van wat nu eigenlijk zelfs de prikkel was die ervoor zorgde dat ze begonnen te lachen.

Er zijn lach-cursussen en workshops

OK, mijn ervaring met zo’n, workshop was een redelijke anti-climax, maar ik velen er al heel positief over horen spreken. Allerlei vormen van lachen, met de spierpijn van het lachen er achteraf gratis bij.

En toch bleef er eentje uit het zicht

Ga eens na hoeveel mensen jij al hebt zien lachen, in welke hevigheid of subtiliteit ook. Ongetwijfeld zijn het er duizenden. En toch ben ik er vrij zeker van dat er eentje is die je nog maar amper (if at all) hebt zien lachen. En als je hem of haar al eens hebt zien lachen, dan was het waarschijnlijk maar zeer kort en terughoudend. Wie dat was weet ik. Dat was jij. En in mijn geval was ik dat.

Mijn eigen ervaring

Vorige week zat ik in een mannencirkel. En deed ik een proces (zo noemen we het persoonlijk werk dat daar gebeurt). Het proces werd afgesloten met een uitnodiging van de facilitatoren van het proces om naar anderen te lachen. Wat ik deed. Uitnodigend, vriendelijk, hartelijk lachen. Toen werd de laatste man mij getoond, met dezelfde uitnodiging: lach naar deze man. De man die toen voor mij stond was ik zelf: in de spiegel die mij voorgehouden werd. Ik lachte. En ik besefte hoe goed dit voelde om me zo te zien. Een beetje onwennig, maar eens die eerste seconden door, kon ik me zien. Een heel apart zicht, zo mezelf zien. Ik besefte op dat moment dat ik mezelf nog nooit zo had zien lachen.

Een herinnering

Twee dagen later kreeg ik van een van de facilitatoren van datzelfde proces een sms met de vraag “Al in de spiegel gekeken vandaag?”. Dat had ik dus nog niet gedaan. Ik deed het meteen. Voor de tweede keer in mijn leven. En het voelde nog beter. Sindsdien doe ik het vaker. En ik geniet ervan. Ik merk dat ik mezelf anders zie nu. Ik voel me anders. Ik voel (nog) meer rust.

Mijn uitnodiging aan jou

Die is heel simpel: Kijk eens naar jezelf in de spiegel en lach. Breed lachend, tanden bloot. En haal jezelf door de eerste ongemakkelijke seconden en kijk wat er met je gebeurt. Kijk naar die persoon die je in de spiegel ziet en besef dat, hoe vaak deze persoon ook al gelachen heeft, je deze persoon misschien pas voor het eerst zo ziet. En herhaal dit bij elke gelegenheid. Voor de spiegel in de badkamer. Voor de spiegel op het toilet op het werk. In de lift. In je achteruitkijkspiegel. In de selfie-camera van je telefoon. En geniet van het uitzicht. Want je ziet daar een heel mooi iemand. Geniet van die lachrimpels. Kijk voorbij de zogeheten imperfecties. En geniet! Want je kijkt naar een heel mooi iemand!

 

En valt de ervaring mee, geef ze door aan iemand anders.

 

Committed to your Success
Gert Govers

PS: Deel je kennis en deel dit artikel met je netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat de mensen in jouw netwerk hiervan ook kunnen profiteren!

PS2: Wil je deelnemen aan een dag vol heel krachtige levenstips en dat voor een belachelijk lage prijs, kom dan naar de  Life Bootcamp training. Klik hier voor meer info.

Gert Govers

Committed to your success

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter