Hoe maak je snel de juiste beslissing

Beslissingen nemen is iets wat we elke dag tientallen keren doen. Hoe neem je nu de juiste? En vooral: hoe neem je ze snel? Lees 3 van mijn lessen op dat vlak en 7 tips om sneller betere beslissingen te nemen.

Eerst weg met dat fabeltje

Ik wil eerst een fabeltje de wereld uit helpen: Ik hoor mensen wel eens vaker zeggen dat ze heel moeilijk keuzes kunnen maken. Dat is onzin. Geen beslissing nemen is ook een keuze. Mensen die zich de eigenschap “moeilijk keuzes kunnen maken” toeëigenen zijn eigenlijk de snelste beslissers: zij beslissen telkens meteen om niet te beslissen. Het zijn vaak ook de meest volhardende mensen in die keuze, dus ze hebben nog eens karakter ook nog.

Heel belangrijk om te begrijpen is dat geen beslissing nemen echter per definitie hetzelfde is als een slechte beslissing nemen. Je laat namelijk sowieso minstens een geweldige opportuniteit of een kans op een grote leerervaring liggen.

Misschien ben je zelf al wel een hele tijd een beslissing voor je aan het uit schuiven: een vakantie, een verhuis, een investering, een zakelijke deal of iets simpel als de juiste foto voor je LinkedIn profiel. Al de tijd die je besteedt aan “denken” is tijd dat je niets aan het “doen” bent.

Les 1

De eerste belangrijke beslissing om NU te nemen is om daar mee te stoppen. Voor eens en voor altijd! Beslis NU om voortaan minimaal tijd te besteden aan “denken” en maximaal aan “DOEN”.

Les 2

Hier is wat ik heb geleerd en ben gaan beginnen vertrouwen: Je intuïtie volgen! Je intuïtie vertelt je wat de juiste beslissing is, lang voor je verstand dat doet. Eens ik dat besefte, ben ik daar mee gaan experimenteren. Ik volgde steeds vaker mijn intuïtie en des te meer dat ik merkte dat dit inderdaad de juiste beslissing leek te zijn, des te meer begon ik daarop te vertrouwen en daar mijn verdere handelingen op te baseren.

Natuurlijk is het goed om bij bepaalde zaken een aantal verstandelijke checks te doen. Wil je bv. een nieuwe woning kopen en zegt je intuïtie op een bepaald moment “Deze is het!”, dan is het uiteraard goed om even de financiële haalbaarheid na te gaan. Maar als die check “GO” zegt, dan neem je de keuze. Zo heb ik dat enkele jaren geleden ook gedaan.

Les 3

Besef het volgende: Je kunt correcties doorvoeren op een genomen beslissing.

Als je wacht tot alle omstandigheden perfect zijn, dan is de kans heel groot dat je heel lang aan het wachten zal zijn. Of dat de opportuniteit aan je voorbij gaat. En zich nooit terug voor doet. Daarom is het belangrijk om te oefenen in het snel nemen van beslissingen. Start met onbelangrijke zaken en evolueer geleidelijk naar meer belangrijke zaken.

Oefenen in het snel zijn

Oefen elke dag in het snel nemen van beslissingen door jezelf een deadline op te leggen. Beslis bv. om als je op restaurant gaat binnen de 5 seconden gekozen te hebben wat je gaat eten. Of kies om ’s ochtends maximaal 5 seconden te besteden aan het selecteren van je kledij voor die dag.

Je zal merken dat het steeds eenvoudiger wordt om beslissingen te nemen en dat je het zelfs leuk gaat vinden. Op zijn minst zal je minder tijd verspillen aan futiliteiten en zal je bv. in het restaurant meer met je gezelschap bezig zijn.

 

7 tips om snellere en betere beslissingen te nemen

Hier volgen nog 7 tips die je gaan helpen om snellere en zelfs betere beslissingen te nemen:

Tip 1: Stel jezelf voorop

Dit is voor veel mensen al een lastige (lees ook het blog-artikel “Lang leve de “eerst-ik” houding“), maar maak jezelf de meest belanghebbende figuur in elke beslissing. Het is belangrijk dat jij er mee opschiet en als je alles te veel in het belang van anderen gaat doen, is de kans heel reëel dat je vast komt te zitten in besluiteloosheid.

Tip 2: Neem zelf je beslissingen

Luisteren naar ondersteunende input van anderen kan waardevol zijn als het experts ter zake zijn. Hou het nemen van beslissingen echter altijd bij jezelf. Als je anderen de beslissingen voor je laat nemen, dan zijn zij het die je leven leiden. Jij leeft dan zoals zij denken dat jij hoort te leven. Sta zelf aan het stuur van je leven!

Tip 3: Neem 100% verantwoordelijkheid

Als je ook maar een klein deel van de verantwoordelijkheid bij een ander legt, plaats je jezelf in een slachtofferrol wanneer de dingen anders lopen dan je had verwacht of gewild. Door de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf te houden, ga je meteen onderzoeken wat je anders kan doen en daar actie op nemen. Tot en met het nemen van een andere beslissing. Je zal ook beter om kunnen gaan met de gevolgen van je beslissingen, wat die gevolgen ook zijn.

En als aangename bijwerking ga je zien dat anderen je ook meer gaan respecteren en dat je waarschijnlijk een bron van inspiratie voor hen gaat zijn.

Tip 4: Stap voor stap

Heel veel mensen willen het volledige verloop van de dingen kennen vooraleer ze een beslissing nemen. Als ze hierdoor al niet volledig verlamd geraken, dan zal het op zijn minst sterk vertragend werken. De wereld is sowieso veranderlijk, dus zelfs een perfect uitgedacht plan kan onverwacht een heel andere wending krijgen. Dus waarom je daarover veel zorgen maken?

Het is veel zinvoller om zaken stap voor stap aan te pakken. Natuurlijk heb je een doel en heb je de grote lijnen om daar te geraken voor ogen. Neem echter de eerste stap om dichter bij je doel te geraken. Pas daarna gaat je focus naar de volgende stap.

Tip 5: Evalueer en stuur bij

Eens je in beweging bent, kijk je na elke stap of elke actie die je genomen hebt, of je dichter bij je doel komt. Je evalueert, stuurt bij en neemt de volgende stap. En dit herhaal je voortdurend tot je bij je doel bent.

Tip 6: Je mag van gedachten veranderen…

Veranderende omstandigheden kunnen vragen om een totaal andere aanpak of zelfs een totaal andere beslissing. Als je oorspronkelijke keuze niet langer relevant of de juiste is, is het OK om de initiële keuze los te laten en een andere beslissing te nemen.

Tip 7: … maar verander niet te snel

Succesvolle mensen zijn vaak degenen die doorzetten. Zij hebben hun gedachten ergens op gezet en gaan er voor. En ze worden daarin niet tegen gehouden door het eerste het beste obstakel. Mensen die de neiging hebben om zeer snel en zeer vaak van gedachten te veranderen zijn vaak degenen die zwalpen en nergens geraken.

Moet je dan kost wat kost doorgaan om succesvol te zijn? Uiteraard niet. Het is altijd goed om voortschrijdend inzicht te gebruiken en eventuele oude beslissingen die totaal niet meer voor je werken los te laten en een ander besluit te nemen. Zolang maar duidelijk is dat dit ander besluit je beter zal dienen. En je je weer volledig committeert aan die nieuwe beslissing.

Nu is het aan jou!

Welke van deze 7 tips ga jij implementeren vanaf… NU?

Laat het weten in het commentaarveld hieronder.

Durf beslissingen te nemen. En durf succesvol te zijn.

 

Committed to your Success
Gert Govers

PS: Deel je kennis en deel dit artikel alsjeblieft met je netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat de mensen in jouw netwerk hiervan ook kunnen profiteren! Jouw bijdrage aan hun succes zal ongetwijfeld bijdragen aan jouw succes!

 

 

 

 

 

Gert Govers

Committed to your success

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter