Het tegengestelde van succes

Als je mensen vraagt “Wat is het tegengestelde van succesvol zijn?”, krijg je meestal als antwoord “Falen”. En dat is nu net alles behalve het tegengestelde van succesvol zijn. Het is iets heel anders.

Het begon bij onze opvoeding

Dat veruit de meeste mensen “Falen” als antwoord geven is een van de vele bijwerkingen van onze manier van opvoeden en onderwijzen van onze kinderen. Veel te veel van onze kinderen krijgen aangeleerd dat “iets niet van de eerste keer perfect doen” een mislukking is, dat ze dus niet goed zijn, dat ze gefaald hebben. De kinderen die pech hebben, zijn nog eens gezegend met een leerkracht die hen voor de ganse klas voor schut zet (de grootste oorzaak van spreekangst is daar trouwens te zoeken). Of ze hebben een zeer strenge ouder, die de aanpak van zijn/haar ouders verder zet en het er eens heel goed zal inwrijven hoe dom hun daad of hun fout wel is en hoezeer ze een mislukkeling zijn. Want dat zal hun leren, zal hen sterk maken en zal zorgen dat ze extra gemotiveerd zijn om het de volgende keer wel meteen perfect te doen. Yeah right!

Vermijdingsgedrag

Er ontstaat bij ons van kinds af aan een beeldvorming dat iets verkeerd doen slecht is, niet hoort. Er ontstaat een besef dat het zelfs tot straf kan leiden en vooral: het staat gelijk aan falen. Aan een mislukking zijn.

Dus vermijden we het. We willen zo graag succesvol zijn in wat we doen, maar bij elke misstap zetten we een extra stempel “gefaald” op ons voorhoofd. En het vermijdingsgedrag wordt alleen maar sterker. Terwijl falen net niet het tegengestelde is van succes. Verre van!

Wat is dan wel het tegengestelde van succesvol zijn?

Heel simpel: Het tegengestelde van succesvol zijn  is middelmatigheid.

Door onze angst om fouten te maken, worden we afkerig van risico. We doen iets pas als we zeker zijn dat het op zijn minst een heel grote kans op slagen heeft. Zodat we niet zoveelste stempel hoeven te zetten. Dus we spelen op veilig. We doen wat anderen doen. We doen wat ons al voorgedaan werd door die anderen. Zodat we niet opvallen. En zeker niet in de fout gaan.

Het leven dat we leiden wordt een leven van middelmatigheid: we nemen middelmatige beslissingen. Gaan voor een middelmatige opleiding, ook al staat die ons niet helemaal aan. Nemen een middelmatige partner, want degene die we echt willen, die zou wel eens nee kunnen zeggen. We spelen het op safe in de sport of eender welke andere hobby die we beoefenen. We nemen een middelmatige baan die we zeker aan kunnen. En we vermijden zoveel mogelijk alle risico op fouten, mislukken, vergissen, .. want dan hebben we volgens onze voorprogrammatie gefaald. En worden we daar vast op afgerekend.

Er is geen falen

Fouten maken. Tegenslagen tegen komen. En die vervolgens rechtzetten en overwinnen. Dat is iets wat iemand succesvol maakt! De meest succesvolle uitvinders hebben de ene fout na de andere gemaakt voor ze een werkend product hadden. Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, is een vaak aangehaald voorbeeld: hij heeft naar verluid meer dan duizend pogingen nodig gehad vooraleer hij een werkende gloeilamp had. Beeld je eens in dat hij na de eerste (of zelfs de honderdste) poging zichzelf de stempel “GEFAALD” op zijn voorhoofd had gezet en de handdoek in de ring gegooid had. Met wat pech liepen we nu nog met kaarsen en olielampen rond. Of stel dat Ghandi na zijn eerste poging om verandering teweeg te brengen in India had gezegd: “Dit lukt niet. Ik heb gefaald. Ik stop er maar beter mee.”

Er is alleen feedback

Als iets anders loopt dan je verwacht had, dan is dit alleen maar feedback: dit werkt nu niet zoals je het wil. Punt! Niet meer of minder dan dat. Het is dus zaak om iets in je aanpak te veranderen en nog eens te proberen. Tot het wel lukt.

Let wel: het is belangrijk om iets te veranderen in je aanpak! Als je exact hetzelfde nog eens doet, dan is de kans uiteraard behoorlijk groot dat je ook weer hetzelfde ongewenste resultaat krijgt.

Opgeven is geen falen

Dat wordt wel eens gezegd: de enige keer dat je van “falen” kan spreken is wanneer je ophoudt. Ik ben een andere mening toegedaan. Als je effectief de handdoek in de ring gooit en besluit helemaal niets meer te doen, OK, dan kan je niet bepaald van “succesvol zijn” spreken. Als je echter besluit te stoppen met het fine-tunen van je aanpak, en resoluut kiest voor een andere strategie, dan is dat geen falen. Ja, je hebt die aanpak losgelaten, maar met het einddoel in gedachten blijf je wel zoeken tot je succes boekt.

Stap weg van middelmatigheid

Ongeveer 10 jaar geleden kreeg ik door dat er geen falen is, alleen feedback. Dat besef heeft me in tal van situaties enorm geholpen om door te gaan. Om te blijven zoeken naar een succesvolle aanpak. En in veruit de meeste gevallen lukte dat ook.

Toen daar later het besef bij kwam dat het tegengestelde van “succesvol zijn” gelijk staat aan “middelmatigheid” ontstond bij mij een extra stuwende kracht. Eentje die volgens mij ook bij jou hoort te leven: Ik ben niet middelmatig! Jij bent ook niet middelmatig! Niemand van ons is middelmatig!

Ik ben er van overtuigd dat wij allemaal een eindeloos potentieel hebben. Wij hebben allemaal heel bijzondere talenten! Alleen zijn we door onze opvoeding in een leven van middelmatigheid terecht gekomen. Vanuit een aangeleerde vrees om fouten te maken.

Schitter! Nu!

Ik wil je uitnodigen een keuze te maken. Te bepalen voor jezelf wat je zou willen doen of kunnen, maar nooit deed. Om eens na te gaan wat een van die dingen is waarin jij jezelf misschien al jaren tegenhoudt om te doen.

Ik nodig je uit om vervolgens te beslissen om daarin succesvol te worden en dat te bevestigen door dat ene specifieke punt hieronder in de commentaren neer te schrijven.. Hoe onmogelijk of beangstigend dat tot nu toe ook leek. Want jij verdient het, net als ieder van ons, om uit de schaduw te treden en je ware potentieel te laten zien! En de eerste stap daarin is om die intentie kenbaar te maken aan de wereld!

 

Ik kijk er naar uit om in de commentaren te lezen wat jou nieuwe doel zal zijn. Wat datgene is waarin jij van je gaat laten horen. Ongeacht of dat in persoonlijke sfeer is of ver daarbuiten.

 

Committed to your Success
Gert Govers

PS: Deel je kennis en deel dit artikel alsjeblieft met je netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat de mensen in jouw netwerk hiervan ook kunnen profiteren! Jouw bijdrage aan hun succes zal ongetwijfeld bijdragen aan jouw succes!

PS2: Wil je een grote stap vooruit maken, dan is de Life Bootcamp Training de beste stap op privé vlak en als ondernemer is dat ongetwijfeld de training “Business Boostcamp“. Schrijf je nu in!

Gert Govers

Committed to your success

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter