Eén keuze maken en alles verandert

Veel van ons maken met de jaarwisseling een pak goede voornemens. Slechts 8% van de mensen houdt zich blijkbaar ook effectief aan die belofte. Voor die andere 92% geldt dat er eigenlijk slechts één keuze te maken is. En in die keuze zit het hele verschil. En wat mooi is: het is onnodig om te wachten tot 1 januari om die keuze te maken. Je kan dat nu meteen doen.

Goede voornemens

Stoppen met roken. Afvallen. Ander werk zoeken (en vinden). Anders en vooral gezonder gaan eten. Meer sporten. Een betere partner, ouder of zoon/dochter zijn… Hoe vaak gebeurt het niet dat we ons iets in die trend voornemen? Het zijn allemaal zaken die ons leven positief zouden beïnvloeden. En toch lukt het ons zo vaak niet om die voornemens ook vol te houden. En het mag een magere troost zijn dat dit voor het overgrote deel van de mensheid geldt. Slechts een zeer kleine groep mensen slaagt erin om daadwerkelijk verandering te creëren en die ook langere tijd vol te houden. Vanuit volledige overtuiging. De meesten modderen wat aan. Proberen het na de volgende eindejaarsfeesten nog eens en geven het dan weer op. Ook al waren de bedoelingen nog zo goed. De dieetplannen worden opgeborgen. Het pak sigaretten wordt weer aangebroken of de baan… ach ja… is die wel echt zo slecht?

De sleutel

Auteur Brian Tracy zegt in zijn bestseller Focal Point, dat dit komt doordat we vergeten echt verantwoordelijk te zijn voor wat we willen, en wie we willen zijn.

“De belangrijkste beslissing die we kunnen maken is om volledige verantwoordelijkheid te accepteren voor wie we zijn, en wat we beslissen. En dat is hét keerpunt in je leven.”

Brian Tracey baseerde zijn power-theorie op het bedrijfsleven (Wall Street), een setting waar allicht niet iedereen zich mee kan vereenzelvigen. Maar ook voor iemand die een “gemiddeld” leven leidt, zit er best iets in zijn woorden. Want wanneer je niet écht gaat staan voor wat je wilt en voor de keuzes die je maakt, zal je ook nooit veranderingen kunnen doorvoeren. “En dat”, zegt Tracy” maakt het verschil tussen een gewoon (lees: gemiddeld) leven, en het leven dat je wilt.”

Beslis en leef ernaar

Neem je een beslissing, leef ernaar en wórdt het! En die verantwoordelijkheid nemen voor wat je wilt (en wat er dus vervolgens gebeurt), houdt in dat je de volgende manier van denken gaat leven:

  1. Aanvaard dat het leven draait om de keuzes die JIJ maakt, en jij alleen. Dat is niet erg of oneerlijk, dat is een super krachtige gedachte als je de omvang ervan laat inwerken.
  2. Geef niemand de schuld. Als iets niet gaat zoals je wilt heeft dat niets te maken met iemand anders. Dus niet met je ouders, je werkgever, gebeurtenissen in je jeugd, de computer, de regering, geldgebrek of wat dan ook. Alleen jij kan het veranderen, als je wilt.
  3. Perfectie bestaat niet. Maar er zit heel veel tussen niet beginnen aan iets en bijna klaar zijn. Laat je niet tegenhouden door obstakels. Jij alleen bent verantwoordelijk voor het behalen van het resultaat dat je voor ogen hebt.
  4. Wees eerlijk. En ontzie jezelf niet. Je problemen zijn wat ze zijn, of het nou gaat om te weinig geld, een slechte job, slechte vrienden of te veel eten. Maak duidelijk voor jezelf wat er niet goed loopt in je leven en pak het aan.
  5. Jij de enige bent die jou tot de orde kan roepen waneer de dingen niet gaan zoals jij dat zou willen. Misschien heb je niet overal invloed op, maar je kan wel bepalen hoe je reageert op of omgaat met wat er in je leven gebeurt.

Elke reis begint met een stap

Als je je kan vinden in wat hier boven staat: super! Hoed je echter voor overmatig enthousiasme. Ik weet dat ik pleit voor het stellen van doelen op een U.I.-manier en niet op de klassieke S.M.A.R.T.-manier (lees er hier meer over) en dat geldt ook nog steeds: stel je doelen uitdagend en vooral inspirerend. Begin echter in dit geval met een van je oude, nooit uitgewerkte voornemens. Niet met een lijst van 10 dus. Slechts eentje.

Maak een keuze. Beslis dus voor welke je gaat. En ga er ook volledig voor. Eens je merkt dat je die volhoudt volgens bovenstaande principes: kies er nog eentje en doe die ook. Denk eraan! De eerste ook volhouden!

Ik lees graag in de reacties hieronder wat je eerste beslissing is!

Wat is mijn eerste stap?

Ik zeg vaak “Where ever you go, you go first”. Vermits ik jou vraag wat je eerste keuze is: hier is de mijne:

Twee uur voor ik ga slapen gaan mijn computer, tablet en smart-phone uit, zodat mijn lichaam zich kan klaarmaken om te gaan slapen en mijn nachtrust terug van een betere kwaliteit en lengte wordt.

Nu jij

Wat is jouw eerste beslissing? Ik lees het graag in de commentaren!

 

Committed to your Success
Gert Govers

PS: Deel je kennis en deel dit artikel met je netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat de mensen in jouw netwerk hiervan ook kunnen profiteren!

Gert Govers

Committed to your success

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter