De essentie

Er zijn honderden, zo niet duizenden zelfhulpboeken. Volgens iemand die er ongeveer 500 gelezen heeft zijn ze in essentie terug te brengen tot 5 belangrijke lessen.

Zo veel zelfhulpboeken.

Net als kookboeken hebben we er allemaal wel een paar in huis. En al blijven er allicht veel ongelezen, hebben we er allemaal wel eens een of meer gelezen. Uit interesse, op zoek naar een oplossing, om inspiratie op te doen, om sterker te worden of om troost te vinden. Maar er zijn er zo veel (net als kookboeken), dat het soms lastig is om het bos nog te zien door al die bomen. Waar begin je te zoeken en hoe weet je dat je het boek hebt dat je de antwoorden op je vragen gaat geven?

De reddende engel met wat aanvullingen

Geen nood: de Amerikaanse coach Susie Moore (schrijfster van zelfhulpboek No Regrets), had zelf een weinig benijdenswaardige jeugd en begon al op jonge leeftijd (15) zelfhulpboeken te lezen. Ondertussen heeft ze er blijkbaar al zo’n 500 van verslonden. Ze schreef laatst wat volgens haar de 5 belangrijkste lessen zijn om mee te nemen in je eigen leven. Ik volg haar daar in grote lijnen in, maar heb er toch even mijn eigen visie op los gelaten:

1 Neem 100% procent verantwoordelijkheid voor je leven en alles wat er in gebeurt

Het heeft geen zin om wie of wat dan ook de schuld te geven van hoe jij je voelt, of hoe je leven verloopt. Dus vergeet je opvoeding, exen, gemiste kansen, verkeerde keuzes of teleurstellingen. Want als je dat doet, dan geef je alle macht uit handen om er iets aan te doen. Hoe je leven verloopt is totally up to you, en dat geldt voor iedereen. Misschien nog niet zozeer wat je overkomt (maar wel de overgrote meerderheid), maar wel voor de volle 100% hoe je op alles wat er gebeurt reageert. Geen excuses dus, als je succes wilt of een gelukkig leven (en wie niet?) is dat helemaal aan jou. En aan jou alleen. Werkt iets niet. Probeer dan iets anders! En vermits je bij elk percentje verantwoordelijkheid dat je bij een ander legt een stukje macht uit handen geeft, is mijn persoonlijk advies om alles volledig bij jezelf te houden. Zelfs al is het iets waarvan je de neigen hebt te denken dat het toch wel volledig bij een ander ligt.

2 Je mag alles doen en worden wat je wilt

Je bent het aan jezelf en anderen ‘verplicht’ om gebruik te maken van de talenten die je hebt. Het is geen toeval dat je houdt van zingen/schrijven/computers/cijfers/kinderen/ondernemen, noem maar op. Je hebt die interesse gekregen, dus gebruik het! En als je er geld mee gaat verdienen, of op een andere manier wordt ondersteund door mensen of kansen, dan is dat omdat je dat verdient hebt. Want het hoort bij wie je bent en hoe je je leven vorm geeft. Luister dus goed naar wat je mooi en belangrijk vindt, en richt daar meteen je aandacht op. En laat je daarin niet tegenhouden door wat anderen je ooit gezegd hebben dat je kan of niet kan, mag of niet mag, hoort of niet hoort te doen. Doe je eigen ding! En doe het nu!

3 Je gedachten zijn ALLES

Wat je denkt, is wat je ziet en voelt. Voel je je shit? Dat komt dan waarschijnlijk door wat je denkt voorkomt uit schuld of angst. Voel je je fijn? Dan denk je waarschijnlijk in dankbare, tevreden gedachtes. Echt waar: zo simpel is het: Je gedachten zijn bijzonder krachtig voor hoe we ons voelen. Ons brein kent zelfs het onderscheid niet tussen wat echt is en wat we denken. Streef dus zoveel mogelijk naar de best denkbare gedachten. Want het goede nieuws is: je kunt je gedachten sturen. Focus dus, visualiseer wat je wilt, en laat je niet afleiden door slechte gedachtes (maar stuur die meteen weer de goede kant op!). Alles wat je ooit dacht manifesteert zich rechtstreeks in je leven.

Geloof je dit niet? Ga maar eens na wat er niet liep zoals je hoopte in je leven. En ga eens na wat je voorafgaandelijke gedachten en beeldvormingen waren. Waar was je bang voor? Wat vreesde je? En in hoeverre is dat nu net ook gebeurd? Ik deed dat zelf ooit eens met een heel vervelende periode uit mijn leven en mijn constatatie was onthutsend: alles wat ik vreesde en niet wenste dat zou gebeuren was gebeurd. Tot in de kleinste details. Mijn gedachten hadden zich werkelijk gemanifesteerd.

Pas om dezelfde reden ook heel goed op voor de gedachten van anderen. Heb je negatieve mensen om je heen? Wegwezen daarmee, je verdient beter dan dat.

4 Hou van jezelf

Wanneer je oprecht van jezelf houdt, jezelf het beste gunt, geef je je jezelf de kans om écht jezelf te mogen zijn. Dus kijk jezelf elke dag aan in de spiegel en zeg: ‘ik hou van jou. Ik hou écht van jou. Je hoeft niet te veranderen, je bent geweldig zoals je bent.’ Je hoeft je niet bezig te houden met wat anderen zeggen of doen. En als het leven anders gaat dan je wilde of hoopte is dat helemaal ok. Je krijgt alleen maar een les te leren, of een omweg te nemen.

Doe zelf de test eens: zorg dat je alleen bent, ga eens voor de spiegel staan en kijk naar jezelf. Kijk jezelf recht in de ogen en zeg luidop (niet in gedachten, maar luidop) de woorden “Ik hou van jou”. Ga na wat dit doet met jou. Voelt dit helemaal OK? Top! Voelt het ongemakkelijk? Of kan je het misschien zelfs niet over je lippen krijgen? Dan is er werk aan de winkel.

5 Er zijn meer krachten aan het werk dan je denkt (en die staan aan jouw kant)

Ok, hier moet je even voor open staan maar: doe het beste wat je kunt in je leven, en vertrouw er verder op dat er een grotere kracht is dan jijzelf. Noem het God, het universum, energie, de bron, het maakt niet uit. Wanneer je wanhoopt: vertrouw erop dat er een moment gaat komen waarin de dingen weer op hun plek vallen. Onthoud maar dat je al zoveel meemaakte maar tot nu toe alles wat je overkwam, hoe erg ook, hebt overleefd. Wat nu ook speelt, dit zal ook wel weer z’n weg vinden. Ieder leven doet er toe. Jij doet er toe. Het is aan jou om actie te ondernemen en zodra je dat doet, word je onderweg geholpen door iets groters.

Bouwen aan je geluk

Neem deze 5 inzichten mee en er kan zich heel wat verandering beginnen manifesteren in je leven. Zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak. Wil je meer concrete handvaten om dingen die niet werken in je leven aan te passen, dan is het een goed idee om de Life Bootcamp Training te volgen. Tijdens die dag krijg je voor elk van de 7 bouwstenen van een gelukkig en succesvol leven heel waardevolle inzichten aangereikt en voor: je leert ogenblikkelijk toepasbare praktische technieken die meteen een impact gaan hebben op het vlak van werk, relaties, gezondheid, …

Meer info en inschrijven voor de Life Bootcamp Training kan via deze link

 

Committed to your Success
Gert Govers

PS: Deel je kennis en deel dit artikel met je netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat de mensen in jouw netwerk hiervan ook kunnen profiteren!

Gert Govers

Committed to your success

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter