10 principes die de basis vormen voor je succes

Wat zijn jouw “Guiding Principles for Success”? Heb je ze niet? Dan wordt het tijd om daar even wat energie in te steken.

Leidraden voor je leven

Vanaf het moment dat je ze opgesteld hebt, worden deze principes dan de leidraad in alles wat je doet. Je zou ze misschien wel je levensmotto’s kunnen noemen. Je hoeft je daarbij niet te beperken tot 10 principes, maar maak de lijst ook niet te lang. De kans wordt dan groot dat je er in de praktijk weinig mee doet. Wat je ook zou kunnen doen is ze opsplitsen in 2 groepen van principes: een groep voor je privé-leven en een voor je professionele leven.

Let op: het zijn geen “goede voornemens” zoals “Ik ga gezonder leven” of “Ik ga meer delegeren”, maar het zijn de belangrijkste principes volgens dewelke jij je leven leidt of je zaken runt.

Dergelijke lijst zal je helpen om helderheid te scheppen en keuzes te maken. Je creëert eigenlijk voor jezelf een kompas dat je vergezelt op je reis.

Mijn lijst

Het opstellen van een dergelijke lijst is geen activiteit die voorbehouden is voor 1 januari. Op zich kan dit op eender welk moment. Neem er gerust je tijd voor en fine-tune de lijst als ze niet helemaal resoneert. Zorg wel dat je de lijst afwerkt.

Om je op weg te helpen deel ik hieronder mijn lijst met 10 principes voor succes met je:

 

1.Wherever you go, you go first

Dit klinkt misschien raar, mogelijk zelfs niet echt hoffelijk of galant. Wat het eigenlijk wil zeggen is dat je niets van een ander verwacht zonder het eerst zelf ook te doen. Maar dan ook helemaal.

 • Wil je dat een ander vriendelijk is, wees het dan zelf.
 • Wil je dat een ander gul en vrijgevig is, geef dan zelf volop.
 • Wil je dat anderen respectvol handelen, doe het dan zelf altijd.
 • Wil je een betere wereld voor je kinderen: creëer die dan om te beginnen zelf.

Een klein maar concreet voorbeeld van dit principe is deze lijst: ik stel je voor om zo’n lijst op te stellen, maar ik doe het eerst wel zelf. En toen hem je ook. Ik wil je nl. ook inspireren om te delen. Dus doe ik dat zelf ook.

2. Denk groots, handel groots

Kort en bondig: De boom in met doelen te stellen volgens het “S.M.A.R.T.”-principe. Ga voor U.I.-goalsetting!

Waarom? Ik licht even toe:

 • Specific (specifiek): ja, maar niet te specifiek, want dan verlies je de flexibiliteit om op betere variaties van wat je voor ogen had in te gaan
 • Measurable (meetbaar): idealiter wel. Zorg wel dat je vooral voor implementatie gaat ipv verloren te lopen in allerlei manieren om het te meten. Of erger nog: je doel aan te passen, zodat het meetbaard wordt.
 • Achievable (haalbaar): Hier zit de grote dooddoener. Door je doelen op een haalbaar niveau te plaatsen ga je jezelf nooit stretchen. Een wijze mens zei ooit: “Het grote risico dat we lopen is niet dat we onze doelen te hoog stellen en ze niet halen. Het risico is dat we ze te laag stellen en halen”. Door je doelen ambitieus en groots op te stellen ga je anders denken en handelen. Je probeert dingen die je anders niet zou doen om die doelen te kunnen halen. En al haal je ze niet. Je zal vast veel verder geraakt zijn dan wanneer je een haalbaar doel had gesteld.
 • Relevant: Wat is relevant? Moet het relevant zijn voor jou? Of relevant voor een ander? Stel eens een doel, maar dan ook echt een ambitieus doel waar je de wereld een betere plek mee zou maken. Zelf heb je er de voldoening van, that’s it. Maar wat kan het niet betekenen voor de ander?
 • Time-bound (tijdsgebonden): ook hier: niet realistisch, maar een echte stretch! Je gaat er creatiever door worden.

Dus in plaats van je doelen “S.M.A.R.T.” op te stellen, stel je ze volgens mijn principe op: U.I.

 • Uitdagend
 • Inspirerend

En vervolgens ga je er helemaal voor.

 

3. Stel prioriteiten en volg ze

“Ik heb geen tijd” is het zwakste excuus dat mensen gebruiken. Het is nooit een kwestie van tijd, het is altijd een kwestie van prioriteit!

Eens je je doelen hebt, stel je prioriteiten dan ook zo dat ze in lijn zijn met die doelen. En hou je er aan!

 

4. Doe het nu

Veruit de beste time-management techniek (zolang je rekening houdt met je prioriteiten): doe het nu! Uitstelgedrag zorgt er niet alleen voor dat er niets gebeurd. Je energie wordt ook nog eens weggezogen, want je denkt ongetwijfeld tal van keren aan datgene wat je eigenlijk nog eens zou moeten doen.

 

5. Durf fouten maken

Ik heb een perfectionistisch trekje. Dus in alle eerlijkheid: dit is best een lastige voor mij. Ik wil alles van de eerste keer juist. Terwijl ik net merk dat ik sneller een goed resultaat behaal als ik gewoon aan de slag ga en gaandeweg bijstuur waar nodig. Eens je je doelen helder hebt en je prioriteiten duidelijk zijn: Gaan met die banaan! En als iets niet werkt zoals je wil: bijsturen en verder doen.

 

6. Doe wat je doet met passie

Daarom helpt het om uitdagende en inspirerende doelen te stellen: dat zorgt voor passie. En zeg nu zelf: wanneer bereik je het meeste? Als je iets doet waarvan je denkt “It’s a shitty job, but somebody has to do it”? Of als je passioneel over iets bent en er voor gaat?

 

7. Maak een verschil in de wereld

Ooit eindigt ons bestaan in deze wereld. Al je materiële verwezenlijkingen laat je op dat moment achter. Leuk voor je erfgenamen misschien. Maar zorg dat je iets achterlaat wat velen raakt. In hun hart. Iets waardoor hun leven verbeterd is. Iets waardoor hun geluk toegenomen is.

 

8. Leer nieuwe dingen, elke dag

Leef als een klein kind dat op ontdekkingstocht gaat. Ga op zoek naar kennis. Maak ze je eigen. Verbeter er je eigen leven mee. En dat van anderen. Het houdt je brein trouwens jong. Je brein maakt daardoor vlotter nieuwe verbindingen aan. Waardoor je langer geestelijk scherp en alert zal zijn. En dus langer echt kan leven. En langer kan bijdragen aan een betere wereld voor jezelf en voor anderen. Je creëert dus je eigen positieve spiraal door elke dag op zoek te gaan naar nieuwe kennis en nieuwe ervaringen.

 

9. Geef royaal

Wat je geeft, komt terug. Geef kennis, geef fysieke en emotionele hulp, geef materieel, geef liefde, geef warmte. Wat het ook is, wat ook binnen je mogelijkheden ligt: geef! Ga eens na hoe de wereld er uit zou zien als iedereen dat deed. Wat ga jij doen? Wachten tot alle anderen dat eerst doen? Of ga jij als eerste gaan?

 

10. Ga voor wat jij wil

Als kind worden we tot volgers gekneed. Want dat is gemakkelijker voor onze opvoeders. Bevrijd jezelf van dat juk! Ga voorop, doe wat nodig is,… en wacht daarbij niet op anderen of op de goedkeuring van anderen. Leef je leven. In volle respect voor anderen, maar vooral vanuit een volledig respect voor je eigen onbeperkte potentieel.

Geef je acties richting

Zo, dat is mijn lijst.

Ga aan de slag met je eigen lijst. Weet echter dat jouw lijst anders zal zijn dan de mijne. Je stelt ze op door het samenvoegen van uitspraken, zinnen, uitdrukkingen die je ooit gehoord of gelezen hebt en die zijn blijven kleven. Het kunnen je eigen inzichten zijn of dingen die anderen gezegd hebben en die een indruk nagelaten hebben. Het maakt niet uit waar je de principes haalt, als je ze maar eigen maakt. En er naar gaat leven.

 

Tot slot

Je principes gaan echt beginnen leven als je ze kenbaar maakt. Ik nodig je uit om hieronder in het commentaar veld jouw voornaamste principes te delen. Om ze echt te gaan neerzetten. Om misschien anderen te inspireren. Of wie weet inspireren andere jou wel en stel je jouw principes bij. Gebruik deze kans om samen met anderen te groeien.

 

Committed to your Success
Gert Govers

PS: Deel je kennis en deel dit artikel met je netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat de mensen in jouw netwerk hiervan ook kunnen profiteren! Jouw bijdrage aan hun succes zal ongetwijfeld bijdragen aan jouw succes!

 

 

Gert Govers

Committed to your success

Klik hier om te reageren

Laat een reactie achter